sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Epäeettinen jalostus


Olen miettinyt tätä pitkään, ja nyt tulen ulos kaapistani. Minä vastustan epäeettistä jalostusta! Minua kismittää ihan vietävästi siemenettömät hedelmät (ja marjat). Ihminen on jalostanut pilaalle ainakin seuraavat kasvikset: banaani, limetti ja siemenettömät viinirypäleet. Miksi kehitämme lisääntymiskyvyttömiä kasveja? En hyväksy sitä!!!

Käytän kyllä kaikkia noita kasviksia, mutta minä en hyväksy tällaista jalostamista. Tämä kaikki tehdään rahan vuoksi, eli yritetään maksimoida voittoa. Jos pystyisin, niin vastustaisin kaikkia elintarvikkeita, joiden lähteet on biologisesti tehty sellaisiksi, etteivät ne voi lisääntyä ilman ihmisen apua. Miksi me ihmiset teemme näin; rahan vuoksi?

Kerronpa seuraavaksi tarinan. Yli kymmenen vuotta sitten ostin Cittarista sitruunan, josta löytyi siemeniä. Laitoin ne itämään, ja nyt ainakin toinen sitruunapuustani on vielä elossa. Toinen on ehkä kuollut, kiitos pitkän ja valottoman talvemme. Ostin myös samasta kaupasta yhden avokadon, jonka siemenen laitoin itämään. Nyt siitä kasvaa vähitellen avokadopuu. Tämä on pointtini, eli siemenistä saamme uusia kasveja. Mutta jos jalostuksen vuoksi siemenet poistetaan, niin miten saamme uusia kasveja? Ehkä juuresta (kuten sain banaanikasvini kasvamaan) tai sitten pistokkaasta. Mutta tässä on koko ongelman ydin. Me tuhoamme tällä tavalla geneettisen monimuotoisuuden, jonka vuoksi jalostetut lajit ovat hyvin haavoittautivia erilaisille taudeille.

Oma johtopäätökseni on se, että vastustan ylijalostettuja kasveja, koska menetämme silloin kasvien geneettisen monimuotoisuuden. Jos et osta, niin sitten vaikutat jalostuksen kannattavuuteen.

PS. Limetistä en luovu, vaikka raivoan sen hedelmättömyydestä.
 
PPS. Minua ihmetyttää kylläkin se seikka, että ihminen on onnistunut tekemään joistakin kasveista täysin lisääntymiskyvyttömiä. Ja tätä jalostusta on tehty jo ennen geenimuuntelua. Miten se on mahdollista, varsinkin ilman että muutamme suoraan geenejä? Eli myös luonnollisella jalostuksella pystymme tuhoamaan kasvin lisääntymiskyvyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

NATO - OTAN - HATO