keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

Kobolttilasi

Tässä on toinen kobolttilaseistani, jonka sain tänään yhdeltä yliopistolehtorilta. Minäkin käytin näitä laseja aikoinaan kun olin tuntiopettajana Teknillisessä korkeakoulussa. Mutta nyt niiden aika on ohi. :( Minulle ei kuitenkaan, sillä aion käyttää niitä valokuvauksessani.


Kobolttilaseja käytettiin aikoinaan liekkikokeiden tunnistustehtävissä. Eli haluttiin määrittää jokin alkuaine liuoksesta, joka vietiin liekkiin. Kobolttilasi vei särmän melkein kaikilta väreiltä, mutta suurin syy niiden käyttöön lienee natriumin hirvittävän voimakkaan keltaisen värin eliminointi 589 nm aallonpituudelta.

Vintage-periaatteella aloitan tästä päivästä lähtien kobolttilasivalokuvauksen. Jatkoa seuraa...

PS. Ehkä teen vielä yhden liekkikokeen NaCl-liuoksella, ja kuvaan tuloksen kobolttilasin läpi.

PPS. Sitten teen myös vertailun vuoksi saman liekkikokeen Sr(NO3)2-liuoksella. Tuloksena pitäisi olla karmiininpunaista, mutta en tiedä kuinka paljon kobolttilasi suodattaa pois punaisia sävyjä. Paras tehdä oma testi!

PPPS. Lopuksi esitän UV/VIS/IR-kuvani. Suodattimeni päästää ainoastaan läpi yli 695 nm valoa, mutta sivulta se päästää läpi UV/VIS/IR-valoa:


PPPPS. Päättelin yhden tutkijan kanssa, että suodattimen vaalea rengas on todennäköisesti IR-heijastus. Testaan tämän hypoteesin myöhemmin, mutta kaikki merkit viittaavat siihen nyt. 3D-tulostettu kamerani kuoren läpimitta on tuolla etäisyydellä selvää pässinlihaa. Minulla on myös toinen sarja, jossa 3D-printin lämpösäteily näkyy yhtä voimakkaasti. Noh, osa säteilystä lienee ihan tavallista valoa (ja ehkä UV-säteilyä).


Tutkin tänään valotuksenhaarukointiohjelmaani yhdessä erään jatko-opiskelijan kanssa. Ihmettelimme, miksi IR pass suodattimessa näkyy rengas. Minä keksin syyn tähän asiaan. Lämpösäteilyä läpi päästävä suodatin heijastaa osan lämpösäteilystä/näkyvästä valosta. VIS-homman voin myöhemmin todeta omilla silmilläni. Eni vei, IR-säteilyä läpipäästävä suodtin heijasti kuvan 3D-tulostimella tulostetusta kamerakuoresta. Kysymys kuuluu edelleen, onko se valoa, valoa/IR vai IR? Vastaus: näkyvää valoa se ei ole, sillä suodattimeni ei päästä läpi juuri lainkaan alle 695 nm aallonpituuksia (paitsi heijastusta suodattimen pinnasta). Valitettavasti näemme 740 nm asti, joten kuvakombinaatio on punaista valoa ja lämpösäteilyä.

Loppukommentti:

FLIR-laitteella kuvatessani itseäni kohti ikkunaa, näen ainoastaan lämpösäteilyä (ja lämpöpeilikuvan itsestäni), enkä lainkaan ulos. Oma kamerani kuvaa myös näkyvää valoa, joten siksi kuvani on hyvin erilainen. Minun kuvani ei myöskään näytä lämpötiloja, toisin kuin FLIR.

PS. Lasista ja linsseistä heijastuu myös näkyvää valoa, joten tämä tapaus on hieman hankala. Jälkikäteen en voi tehdä enää mitään, sillä kuva on se, joka kamera on kuvannut. Kamera tai sensorit eivät välitä onko kyseessä UV-, VIS- vai IR-valoa. Kameran kuvan muodostaminen riippuu pitkälti siitä, miten kuvauselementit reagoivat sellaisille aallonpituuksille, joita niiden ei pitäisi detektoida. + Sen lisäksi lykätään UV- ja IR-suodattimia. Grrr...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onnenristit

   Nato ja Suomi 2023    Nato ja Suomi 2024    Kaukolan risti ja OTAN